Platina: een zeldzaam edelmetaal uit de diepte van de aarde

Geplaatst op 21-10-2023

Categorie: Financieel

Platina, een wonderbaarlijk edelmetaal, wordt vaak beschouwd als een schat uit de diepten van de aarde. Het is niet alleen zeldzaam, maar ook verbazingwekkend vanwege zijn ontstaansgeschiedenis en buitengewone eigenschappen. In dit artikel duiken we dieper in op de zeldzaamheid van platina, zijn ontstaan als edelmetaal en bekijken we de prijsstijging van platina gedurende de afgelopen 30 jaar.

Zeldzaamheid van platina

Platina behoort tot de zeldzaamste elementen op aarde. Het wordt schaarser geacht dan goud en wordt meestal aangetroffen in slechts enkele delen per miljoen in de aardkorst. De meeste platinaafzettingen worden gevonden in Zuid-Afrika, Rusland, Noord-Amerika en Zuid-Amerika. De moeilijkheid van winning, gecombineerd met de beperkte beschikbaarheid, draagt bij aan de hoge waarde en vraag naar platina.

Ontstaan van platina

Platina wordt voornamelijk gevormd in de aardmantel, waar het wordt blootgesteld aan extreme drukken en temperaturen. Het ontstaat in magmatische gesteenten en wordt naar de oppervlakte gebracht door vulkanische activiteit. Het metaal wordt vaak gevonden samen met andere metalen zoals nikkel en koper. Het unieke ontstaansproces geeft platina zijn zuiverheid en bijzondere chemische eigenschappen.

Prijsstijging van platina

In de afgelopen 30 jaar heeft platina een opmerkelijke prijsstijging doorgemaakt. In de vroege jaren 90 lag de prijs van platina rond de $400 per troy ounce. In de daaropvolgende decennia steeg de prijs gestaag, mede gedreven door de groeiende industriële vraag en de beperkte beschikbaarheid. Tegen het einde van 2021 schommelde de prijs van platina rond de $900 tot $1.200 per troy ounce, wat een aanzienlijke stijging betekende ten opzichte van de prijzen van enkele decennia geleden.

Conclusie

Platina is een kostbaar en zeldzaam edelmetaal dat diep in de aarde wordt gevormd onder extreme omstandigheden. Zijn beperkte beschikbaarheid, gecombineerd met een groeiende industriële vraag, heeft geleid tot een aanzienlijke prijsstijging gedurende de afgelopen decennia. Als een waardevolle grondstof blijft platina niet alleen een symbool van rijkdom en luxe, maar ook een cruciaal element in diverse industriële toepassingen. De voortdurende zeldzaamheid en waarde van platina benadrukken zijn unieke positie als een van de meest gewilde edelmetalen ter wereld.